Hyvää vapaapäivän jälkeistä työpäivää!

Eilen oli Espanjan pyhäinmiestenpäivä, katolilaisittain pyhimysten päivä, El Día de los Santos. Vietin päivän Málagassa – ensin kävin nykytaiteen museossa, sitten syömässä, ja lopuksi parilla viinilasillisella amerikan lemmikin kanssa. Siis kiva päivä kaiken kaikkiaan.

Nykytaiteen museo, CAC, yllätti suomalaisen. Museossa oli useita erillisiä näyttelyitä, joista eräs oli Jose Maria Canon Materialismo-niminen kokoelma maailman vaikuttajien kasvokuvia. Siellä Bill Gatesin ja Kate Mossin seassa komeili Jorma Ollilan ja Olli-Pekka Kallasvuon iloiset naamat.

Kävelimme vanhan kaupungin keskustaan syömään eräälle pikkukujalle. Pian ulos penkeille istahdettuamme alkoi kuulua rumpujen ja torvien rytmikästä vaikerrusta. Äänet lähenivät ja ihmisten selkiä ja takamuksia kerääntyi naaman eteen. Pian kulman takaa vaappui iso Jeesus-patsas kymmenien miesten hartioilla. Perässä käveli lauma paksujen, metrin pituisten kynttilöiden kantajia, ja sitten tuli orkesteri. Käsivarsien iho meni kurtulle torvien surullisesta ujelluksesta ja niskavillat nousivat pystyyn.

Jos katoliset jotain osaavat, niin tunnelman luomisen.