Kesäloma oli ja meni. Ajoin ensimmäistä kertaa elämässäni omin avuin Euroopan kaksi kertaa läpi tehden reitin Espanja–Suomi–Espanja. Samalla näin valtavan määrän uusia, ihania paikkoja – Cadaques, Nizza, Venezia, Praha, Pariisi, Cognac, Saint Emilion, San Sebastian – noin muutamia mainitakseni.

Kuukauden pituinen matka meni kokonaisuudessaan hienosti, vaikka muutama negatiivinenkin käänne mahtui kuvioihin. Kokemuksesta voin sanoa, käsi tiukasti sydämen päällä: välttäkää Puolaa! Sen kierompaa kansaa ei matkan varrelta löytynyt. Tai huonompia teitä. Tai siivottomampaa liikennekulttuuria. Puolan ylitykseen, joka kesti luvattoman kauan surkean tieverkoston takia, mahtui mm. kaksi ryöstöyritystä – noin pahimmat konfliktit mainitakseni. Tai kutsukaa te kahta hämärää pysäytysyritystä miksi haluatte. Se on kuitenkin varmaa, ettei siinä yritetty uusia ystäviä tehdä.

Lisäksi annan ilmaisen neuvon: kartta on ihan kiva apuväline. (Ehkä turhan päivänselvä neuvo monille fiksuille ja aina kaikkeen varautuneille...) Me teimme matkan Espanjasta Suomeen googlesta printattujen reittiohjeiden avulla. Onnistuihan se ihan mukavasti, suuremmin eksymättä, mutta Puolassa – missäpä muualla – oli niin puutteelliset tienviitat ja kyltit, että ilman kunnollista karttaa olimme epätietoisia suunnasta ja tienumeroista tuon tuosta. Pahin oli tietysti Varsovan läpi ajaminen.

Välttäkää Puolaa! (Tuliko selväksi?)

No niin. Kesäloma tuli ja meni, mutta kesäfiilis jatkuu. Saimme juuri viimeisimmän numeron painoon, joten työtahtikin on nyt ihan normaali. Suomalaisten ollessa kesälaitumilla meillä on täällä kesäaikataulut: toimitus menee kiinni jo 15.30. Niinpä meille jää aikaa ruhtinaallisesti makoilla pitkin rantoja ja tapastella kavereiden seurassa.

Ja siitä puheen ollen... kello lähestyy juuri puoli neljää. Vaihdankin tästä bikinit päälle ja suuntaan rannalle, jossa kaksi kaveria jo odottelee kylmät oluet valmiina. Ja illalla katsotaan elokuva toisen kaverin parvekkeella!

Pikaisiin kuulumisiin!