Olipa lomasi tukikohta sitten Fuengirola, Torremolinos tai joku muu Aurinkorannikon tuttu kohde, kannattaa Málagaan tutustumiseen käyttää ainakin yksi lomapäivä. Nopeimmillaan historiallisen satamakaupungin parhaat palat näkee parin tunnin kävelylenkillä vanhassa kaupungissa, mutta tutustumisen arvoisia paikkoja löytyy viikonkin mittaista lomaa varten.

1251806489_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kävelylenkki kannattaa aloittaa leveältä kävelykadulta Calle Lariokselta, jonka oikealle puolelle kaikki tärkeimmät nähtävyydet jäävät.

Suunnista ensin Málagan kapeiden kujien välistä pilkottavaa katedraalin tornia kohti – sitä on vaikea olla huomaamatta kävelykadun oikealle puolelle kurkkiessa. Kirkkoa alettiin rakentaa 1500-luvulla kristittyjen valloitettua kaupunki islamin vallan alta. Kirkko on monen tyylisuunnan sekamelska, ja monen sadan vuoden rakentamisen jälkeenkin se jäi kesken. Kirkosta puuttuu edelleen sen eteläinen torni – vain tornin pohjan pilarit törröttävät taivasta kohti. Siksi kirkkoa kutsutaan malagalaisten keskuudessa “yksikätiseksi” (la Manquita). Tornin rakentaminen jäi kesken rahan puutteen vuoksi. Uskotaan, että siihen varattu raha lähetettiin Yhdysvaltoihin liittovaltion itsenäistymisen tukemiseksi, mutta varmaa tietoa ei ole. Kirkkoa ryösteltiin sittemmin Espanjan sisällissodan aikana (1936-1939), ja kirkon uusin osa löytyy sen kuorista – 1950-luvulla rakennettu pyhismysalttari, joka pystytettiin tyhjäksi ryöstetyn alttarin tilalle.

Katedraalin vasemmalta puolelta reitti jatkuu Málagan roomalaisille raunioille. Antiikin aikana, vuonna 800 eaa foinikilaiset perustivat kaupungin nimeltä Malaka (suom. kalansuolauspaikka). Vuonna 600 eaa kaupunki siirtyi karthagolaisvallan alle ja kaupungin nimi kuuttui Malacaksi. Vuonna 201 eaa kaupunki siirtyi osaksi Rooman valtakuntaa 600 sadaksi vuodeksi toisen puunilaissodan myötä. Tuolta ajalta on peräisin Málagan amfiteatteri. Se löydettiin vasta vuonna 1951, kun Málagan silloiselle kulttuuritalolle tehtiin remonttitöitä – kulttuuritalo oli rakennettu suoraan roomalaisen teatterin päälle. Talo purettiin vuonna 1994 ja teatterin rauniot kaivettiin esiin. Raunioiden ympärillä on tällä hetkellä aidat uusien kaivausten vuoksi.

Jatka matkaa suoraan eteenpäin. Roomalaisten raunioiden jälkeen näet oikealla puolellasi vanhan cine-kyltin. Se merkkaa Málagan vanhimman edelleen toimivan elokuvateatterin rakennusta. Teatteri on kovassa käytössä etenkin Málagan elokuvafestivaalien aikaan kauniiden ja rikkaiden  astellessa näytöksiin punaista mattoa pitkin. Cine Albéniz avattiin vuonna 1945 ja sen julkisivu on pysynyt muuttumattomana tähän päivään asti.

Kävele kadun päätyyn ja käänny vasemmalle, tulet Plaza de la Merced –aukiolle. Aukio on toiminut näyttämönä niin sodille, teatteriesityksille kuin vilkkaalle kaupankäynnille. Aukion keskellä seisoo kenraali José María Torrijosin obeliski, jonka jalusta toimiva krypta on kenraalin hauta. Kenraali Torrejos teloitettiin vuonna 1831 tyrannimaisen kuningas Fernando VII:n käskystä. Malagalaisille sisällissodan aikana vapauden puolesta taistellut Torrijos on sankari.

Merced-aukion laidalla on myös malagalaisille vielä tärkeämmän henkilön syntymäkoti. Vuonna 1881 Pablo Ruiz Picasso syntyi malagalaisen perheen esikoiseksi, ja sittemmin kubismin keksineen taiteilijan syntymäkodista on tehty museo. Aukion kauniita rakennuksia voi toki tyytyä ihailemaan vain ulkoapäin, esimerkiksi jostain aukion monista kuppiloista käsin.

Jatka matkaa aukiolta Calle Granada -katua pitkin. Kivetetty katu mutkittelee vanhankaupungin kauneuden keskellä. Käänny Granada-kadulta vasemmalle Calle San Agustinille. Kapean kadun numero kahdeksasta löytyy 1400-luvun renessanssipalatsi Palacio de Buenavista, joka muutettiin Picasso-museoksi vuonna 2003.  Näytteillä on 200 maailman kuuluisimman malagalaisen työtä sekä vaihtuva näyttely. Jos lipun hinta ei irtoa matkakassasta, voi näyttelyn käydä katsomassa ilmaiseksi joka kuukauden viimeinen sunnuntai. Ilmaispäivänä varaudu jonottamaan.

Kävele San Agustin -kadun loppuun asti ja olet taas katedraalilla. Jatka jo kävelemääsi reittiä roomalaiselle teatterille päin. Ennen teatteria näet sisäänkäynnin vanhaan Alcazaba-linnaan.

Málaga oli koko keskiajan islamilaisvallan alla, kuten suurin osa Andalusiaa. Tuona aikakautena kaupunkia vartioivat maurilinnoitukset Alcazaba (rakennettu 1000-luvulla) ja Gibralfaro (1300-luku). Muslimivalloittajien perintö elää Andalusiassa yhä vahvana – ruokakulttuurissa, koristeornamenteissa, arkkitehtuurissa – mutta näkyvimmät jäänteet ajasta ovat nuo kaksi kaupungin ja meren väliin jäävälle vuorelle rakennettua linnoitusta.

Linnojen sisäänpääsymaksut ovat parin euron luokkaa, joten jos aikaa ja energiaa riittää, kannattaa niissä ehdottomasti vierailla. Alcazaban sisäänkäynti on siis vanhan roomalaisteatterin lähellä, mutta Gibralfaroon joutuu kiipeämään vuoren meren puoleista rinnettä pitkin. Matka on etenkin kesäkuumalla hikinen, mutta ponnistukset palkitsee upea näkymä koko Málagan yli. Matkalla Gibralfarolle pääsee myös kurkistamaan Málagan härkätaisteluareenan Malaguetan sisälle lintuperspektiivistä. Jos ajoitat kiipeämisen hyvin, voit nähdä samalla reissulla perinteisen härkätaistelun – tosin hyvin kaukaa.

Ota kierroksen päätteeksi lasi makeaa Málaga-viiniä. Hyvistä tapas- ja viinipaikoista vinkkejä lähitulevaisuudessa!