Terveisiä aurinkoisesta Espanjasta! Ensimmäiset kunnon kevätsäät ovat ajaneet kaikki auringon palvojat rannalle – vain minä nyhjään kotona. Juuri kun ilmat alkoivat lämmetä, sain kamalan flunssan, joka nyt jatkuu jo toista viikkoa. Herään joka yö yskimiseen ja kurkun kiristykseen, juon tilkan yskänlääkettä ja yritän uudestaan. Jotta kurkkua ei niin kovasti kuivaisi, yritän nukkua koko yön pää peiton alla omia höyryjäni hengitellen. Siitä tuloksena on hirveä hiki, ja kamaluuden kruunaa se, ettei minulla juuri nyt ole suihkua.

Viime viikolla, samaan aikaan kun tulin kipeäksi, huomasin yhden liinavaatekaapeista olevan täynnä märkiä, homeisia lakanoita. Vesi tippui kaappiin kaapin yläpuolella makaavasta lämminvesivaraajasta, joka kaikesta päätellen on tullut tiensä päähän. Eli putkimies paikalle ja säiliö vaihtoon.

Terveen epäluuloisena ulkomaalaisena halusin soittaa jollekin "luotettavalle" putkimiehelle. Arvelin Pedron isän tuntevan jonkun sopivan, joten kysyin apua appiukolta.

Niin. Olisihan se pitänyt arvata jo etukäteen. Kun apua kysyy, niin apua saa.

Pedron isä laittoi heti tohinaksi. Hän kielsi soittamasta minkään valtakunnan putkimiehelle, sillä kyllä Lola osaa! Lola, isän tyttöystävä, alias kokki-metsuri-putkimies-sähkömies-jokapaikanhöylä sattuu sopivasti olemaan töissä rautakaupassa, josta tankin saa ostettua henkilökuntahintaan ja osaahan se Lola sen sitten paikalleenkin laittaa. Minkälainen tankki? Mistä suunnalta putket tulee ulos? Montako litraa vetävä? No me tullaan sitten sunnuntaina!

Sunnuntaiaamuna seisoo Lola uuden vesitankin kanssa ovella. Pim-pom! Pedron kanssa oltiin vasta aamukahvit juotu, kun Lola oli jo jakoavainten kanssa keskellä olohuoneen lattiaa valmiina hommiin.

Ensin vanha tankki ulos (parin tunnin ähellys katon rajassa kiikkerien baarijakkaroiden varassa), sitten kunnon lounaalle, ja takaisin hommiin. Kun uusi tankki seisoo paikoillaan sähkö- ja vesiverkkoon liittämistä vailla, huomataan, ettei putket mahdukaan uuteen malliin.

Mutta ei hätä ole kuulemma tämän näköinen. Huomenna (eli tänään) Lola tulee uudestaa, uusien putkien ja putkiliitinten kanssa ja hoitaa homman loppuun. Ei tähän putkimiestä tarvita!

Sunnuntain kääntyessä iltaan istui Pedron setäkin naapurista jo sohvallani tankin vaihtoa ihailemassa (miksi?!?). Itse vaan katselin voimattomana, kun kotini oli otettu hienosti haltuun minulta sen enempää kyselemättä. Ja miksi olisikaan kysytty..? Luulisi minunkin jo tietävän, että kun suvulta pyytää apua, niin sitä kyllä saa. Mutta samalla siinä luovuttaa oikeudet ongelmien ratkomiseen ja päätösten tekoon.