Terveisiä kuumasta Espanjasta!

Olin Suomen leudossa (lue: kylmässä) kesäsäässä jo unohtanut kuumuuden, josta Espanjan kesässä nautitaan ja kärsitään. Nukkuminen on osoittautunut hieman hankalaksi yöilman 30-asteiseksi hautovan terral-tuulen takia. Terral työntää sisämaan kuuman ja kuivan ilman kohti rannikkoa, ja sitten hiki virtaa läpi vuorokauden. Tuulen vaikutusta voisi verrata esimerkiksi henkäykseen, jonka kuuman saunan avattu ovi tuo suihkutilaan.

Tapahtuu täällä muutakin kuumaa. Luin tänään lehdestä, että radikaali baskijärjestö ETA räjäytti viime yönä pienen pommin asuntoni nurkilla. Pieni hiekkaan kätketty pommi räjähti suoraan kodin alapuolella olevalla rannalla, jonne matkaa kertyy noin 200 metriä. Paukku aktivoitui puolilta öin, itse olin mennyt nukkumaan tuntia aikaisemmin yhdeltätoista. Nyt voin ainakin kehuskella hyvillä unenkahjoilla, sillä en yöllä herännyt paukkuun enkä sitä seuranneeseen sireenien ulvontaan.

No, on sitä pommi lähempääkin nähty.

Kyseinen Torremolinosin pommi on osa ETA:n kesäkampanjaa, jossa pyritään sabotoimaan Espanjalle kallisarvoista turismia. Pommi oli tämän kesän viides turistialueelle asetettu paukku, mutta ensimmäinen, josta ei etukäteen varoitettu.

Myös valtio on ollut aktiivinen ETA:n suhteen. Viime viikolla poliisi pidätti baskijärjestön jäseniä pitkin Espanjaa niin hyvällä menestyksellä, että parlamenttivaalit hävinneen puolueen johtajakin onnitteli varauksetta nykyistä pääministeriä kunniakkaasta saavutuksesta.

Että näin täällä.