Inisen taas tästä espanjalaisesta, erityisesti andalusialaisesta meiningistä tehdä kaikki asiat huomenna. Tai mitä muuta se voi olla, kun olen jo neljä kertaa joutunut juoksemaan pankissa saman asian takia?

Tällä kertaa olen yrittänyt vaihtaa vanhaa, muuton alussa avattua pankkitiliäni toiseen tiliin, joka on tarkoitettu maassa vakituisesti asuville henkilöille. Täällä on sellainen laki, että satunnainen ulkomaalainen voi saada tietynlaisen tilin, ja vakituisesti maassa asuva toisenlaisen.

Minäpä menin asiasta valaistuneena pankkiin poliisilta saatu vakituisen asukkaan statukseni todistava paperi kourassa uutta tiliä avaamaan. Mukana oli myös passi, vanha tilikirja ja kaikki muut tarvittavat dokumentit. Juuri tuolla kertaa tiliä ei voitu avata (syy mysteerinen), joten pankkitäti pyysi tulemaan ylihuomenna uudelleen.

Minä marssin kahden päivän päästä pankkiin takaisin. Asiaani edelliskerralla hoitanut virkailija ei ollut tuona päivänä paikalla, joten pyysin toista virkailijaa hoitamaan tilin avauksen.

Virkailija haki toisen virkailija pöydältä paperini, ja konetta hieman naputeltuaan hän tuli siihen tulokseen, että en voi saada uutta tiliä ennen kuin vanha tili ja siihen kuuluva pankkikortti ovat kuoletettuja.

Niinpä virkailija kuoletti vanhan tilin ja vanhan kortin. Tilillä olleet rahat nostettiin pois odottamaan uudelle tilille pääsyä. Vaan eipä tuntunut senkään jälkeen onnistuvan uuden, vakiasukkaalle tarkoitetun tilin avaaminen.

Siiná sitten soitettiin mikrotukeen ja muille virkailijoille, mutta tiliä vaan ei saatu avattua. Katselin kelloa, että pitäisi päästä pian töihin, joten virkailija ehdotti, että hän hoitaa asian páivän mittaan, ja soittaa sitten iltapäivällä, kun asia on johonkin edistynyt.

Noin kahdelta iltapäivällä soi puhelin. Pankista soittivat, että tiliä ei vieläkään oltu saatu avatuksi, mutta huomenna se avataan varmasti. Vanha tilini oli edelleen kuoletettu, samoin korttini, ja palkkapäivä oli juuri tuo seuraava päivä. Selitin asian kärsivällisesti myös puhelimessa olleelle virkailijalle, ja hän vakuutti tekevänsä kaiken mahdollisen tilin avauksen nopeuttamiseksi.

No, mitäpä minä muutakaan kuin tyydyin osaani. Täällä harvoin hermostuminen auttaa (joskus kuitenkin). Sanoin pomolle, että älä turhaan laita huomennapalkkaa tilille, kun ei minulla raukalla ole toiminnassa olevaa tiliäkään.

Seuraavana päivänä, siis eilen, pankista soitettiin taas, tällä kertaa tili oli saatu avatuksi. Menin tänään aamulla allekirjoittamaan tarvittavat paperit, mutta sitten vaadittiin taas passin kopiota ja poliisilta saadun residenssiapaperin kopiota. Siihen totesin, että teillähän on jo kaikki paperit, mitä te niitä enää kyselette. Hieman pinojaan kaiveltuaan virkailija tuli siihen tulokseen, että asiakas saattaa olla sittenkin oikeassa. Sain vihdoin kuitattua tilin omakseni, ja nyt voin taas elää kuten tavallinen länsimainen ihminen.

Enää tarvitsee käydá pankissa kerran – hakemassa  uuden tilin pankkikortti, jota joudun odottamaan luultavasti taas oman aikani.

Yhteenveto: Jos jotain tässä maassa oppii, on se kärsivällisyys. Hittojako mitään puhelimia ja internettejä käyttämään, kun kaikki asiat voi hoitaa kivasti kasvotusten – kyllähän työssäkäyvälläkin ihmisellä nyt aina sen verra aikaa löytyy. Esimerkiksi kaikki virastot on ripoteltu mukavasti eri puolille kaupunkia, jotta asioita hoidellessa saa samalla vähän raitista ilmaakin. Ja mikään virasto ei tietenkáän tiedä toisen viraston asioista mitään, vaan asiakkaalla täytyy olla omat kopiot passista, residenssistatuksesta, NIE-numerosta, asukastodistuksesta, vuokrakuitista, puhelinlaskusta ja tilinumerosta lähtien aina joka virastoa varten erikseen. Joka virastosta ja pankista ja sähkölaitoksesta on haettava aina leimat ja liput ja laput henkilökohtaisesti, joka paikassa vähintään vartin jonotuksen jälkeen, joten sanonpa teille Suomessa asiotanne hoitavat hienon tietoyhteiskunnan asukkaat, että kyllä se on vaan kiva aina jutella samoista asioista eri ihmisten kanssa kasvotusten, eikä tarvitse mitää ikäviä pdf-lomakkeita täyttää vaikkapa kotikoneen ruudulta. Ja jos asioitasi hoitavalla virkailijalla sattuu olemaan kahvitauko juuri sinun vuorollasi, ei se haittaa. Kyllä ne asiat ehtii myöhemminkin hoitamaan.

ps. Jos jostain syystä mietit Espanjaan vakituisesti muuttoa, muista tämä: Kanna aina kaikkia omistamiasi papereita asiakirjoaja mukanasi monin valokopioin – ikinä et tiedä mitá paperia milloinkin tarvitsen. Jos sinulla ei satu olemaan paperia X mukana juuri oikealla hetkellä, palaat kotiin tyhjin käsin 100 prosentin varmuudella.

Ja lisävinkkinä vielä tämä: Varmaan luulit, että Suomen poliisin myöntämä henkilökortti, joka toimii mm. Euroopan lentokentillä ja poliisin kanssa asioidessa passin korvikkeena todistamassa henkilöllisyytesi, toimisi henkilötodistuksena myös Espanjassa, olet pahasti väärässä. Parempi vain, kun pidät kiltisti passin mukana melkein missä tahansa asioidessa.