Katselin taas jälleen kerran erästä espanjalaista "ajankohtaisohjelmaa", vaikka pitäisihän minun jo tietää paremmin. Tulen nimittäin joka kerta vain kiukkuiseksi ja pahalle tuulelle, kun seuraan tätä espanjalaiseen tyyliin tehtyä laatujournalismisirkusta kotisohvaltani.

Tässä nimenomaisessa jaksossa oli aiheena Espanjaa nyt kovasti puhuttava aborttilain uudistaminen (Espanjassa abortti on yhä laiton). Kirkko pitää moista julmuutta suorana lapsenmurhana, feministit ynnä muut puolustavat naisen oikeutta päättää ruumiistaan. Eli tuttu kuvio.

Se, mikä tässä (ja joka ikisessä muussakin) Espanjan tv:n puheohjelmassa mättää on ensinnäkin se, ettei rakentavaan keskusteluun edes haluta lähteä. Studioon kutsutaan muutama vieras, jotka sitten kynsin ja hampain pitävät omasta näkemyksestään kiinni. Kovaa ja korkealta.

Toinen, vielä raivostuttavampi piirre näissä "ajankohtaisohjelmissa" on se, että niin sanotut asiantuntijat ovat kaikki journalisteja. Eli nämä journalistit (jotka muuten ovat aiheesta riippuen aina samat) sitten laukovat asiantuntevia kommenttejaan, yleensä niin vaivaannuttavan yksipuolisia, ettei itsenäisesti ajatteleva (luulen olevani sellainen) katselija voi ottaa puheita edes puolitosissaan.

Ja mistä lähtien journalisti on ollut (näköjään alan kuin) alan asiantuntija? Minä kun luulin, että lääkärit, tutkijat, poliitikot ja kunkin alan huippuvaikuttajat ovat niitä asiantuntijoita, ja journalisti sitten esimerkiksi heitä haastattelemalla saa sen asiantuntevan tiedon heistä irti.

Mutta ehkä olen taas kerran väärässä. Ehkä nämä asiantuntevat journalistit ovat tehneet (joka illaksi) taustatyönsä niin perusteellisesti, ettei sitä asiantuntijaa tarvitse televisioon asti raahata. Vaikka hieman kyllä korvaan särähti, kun aborttia vastustava "asiantuntija" kertoi tilastotieto Suomesta. Suomessa, jossa abortteja siis saa tehdä melko vapaasti, kuulemma noin 70 prosenttia abortin tehneistä naisista päättää päivänsä oman käden kautta.

Olikohan tuossa nyt mennyt hieman tilastot sekaisin...