Huomenta taas rakkaat lukijat, pitkästä aikaa. Eli moi äiti ja isi...

Olisi taas niin monta juttua mistä kertoa, mutta aivot nykii tyhjää näin lehden lähestyessä deadlinea. Meni loppuviikko, viikonloppu, Pedron synttärit (sai multa aidot Suomi-verkkarit), tyttöjen ilta Puerto Marinassa, kulttuurilauantai Picasso-museossa (jossa uusi ja hieno Max Ernst -näyttely), sunnuntaina auringonottoa altaalla, tennistä, teterioissa istumista ja vaikka mitä. Mutta energiaa ja aikaa riittää vain yhdestä asiasta kirjoittamiseen, olkoon aihe tällä kertaa espanjalaiseen makuun jalkapallo.

Espanjassahan jalkapallo tuntuu olevan niin viihdettä, draamaa, tosi-tv:tä kuin politiikkaakin. Viime sunnuntaina yhdistyivät nämä kaikki elementit, kun peri-espanjalainen Real Madrid ja Espanjan anarkisimman maakunnan Baskimaan suurimman kaupungin Bilbaon Athletic Bilbao, tuttavallisemmin leijonat, pelasivat vastakkain Madridissa.

Real Madridin faneista on tässä välissä hyvä kertoa pari Espanjassa yleisesti totena pidettyä seikkaa. Valkopaitojen kovakalloisimmat kannattajat tunnetaan mm. kovasta isänmaallisuudestaan. Toiset puhuvat suoraan fasisteista, fascista. Ja olihan joukkueen harras kannattaja ja tukija aikoinaan itse kenraali Francokin. Toki kannattajista löytyy puhtaan urheiluhenkisiä yksilöitäkin, mutta muiden joukkueiden kannattajat kutsuvat koko joukkoa sen kummemmin yksilöimättä fachoiksi.

Ja sitten vastajoukkueesta. Bilbaon leijonat ovat ylpeiden, itsenäisyyttä tavoittelevien baskien tähtijoukkue. Joukkueessa on se erikoinen piirre, että leijonissa pelaa vain ja ainoastaan baskipelaajia. Muiden joukkueiden ostellessa kilpaa parhaita pelaajia ympäri maailmaa baskit haluavat pärjätä omin voimin. Niinpä kaikki pelaajat puhuvat baskia, eivät suinkaan espanjaa, ja pitävät olkavarsissaan baskien värejä ja neljää baskialuetta symboloivaa neliapilaa.

Ja sekös vasta isänmaallisia realmadridilaisia harmittaa.

Näin katsomon puolella on jo jännitteitä ennen itse pelin alkua. Kun normaalisti Real Madridin kannattajat liehuttavat katsomossa joukkueen valkosinisiä lippuja, liehui tässä matsissa Espanjan keltapunaraidalliset liput. Tämä siis mielenilmaiuksena itsenäisyyttä havitteleville baskeille.

Vielä kun soppaan heitetään kummankin joukkueen mielestä heille epäedullinen tuomarointi, pari keltaista ja yksi punainen kortti ja kentällä toisiaan provosoineet pelaajat, riittää matsista puhuttavaa koko seuraavaksi viikoksi.

Ja sitten vielä pieni lisäuutinen: pääliigaan tänä vuonna noussut Málaga voitti sunnuntaina kovatasoisen Sevillan 1-0. Nyt Málaga on pistetaulukoissa jo kuudennella sijalla. Tosin tällä viikolla vastaan tulee hirmuisen pelottava ja suuri Barcelona (tänne Málagan kotikentälle).