Espanjalaisissa tv-uutisissa on päivittäin silmiinpistävän paljon uutisia naisten pahoinpitelyistä ja perheväkivallasta. No niinpä tietysti. Espanjahan on tunnetusti machojen maa – naiset kyykkyyn!

Viime vuonna eräs tv-kanava alkoi pitämään laskuria naisista, jotka poikaystävä / puoliso / ex-puoliso on tappanut. Luvut nousivat ja nousivat. Samoin valtio aloitti näkyvän valistuskampanjan perheväkivaltaa vastaan. Kampanjan alussa valtion tilaamaa mainosta näytettiin eri kanavilla päivittäin jopa 400 kertaa. Ja jo kauan sitten minullekin jäi päähän numero 016 – ilmainen naisten auttavan puhelin, joka ei näy puhelinlaskun numeroerittelyssä.

Taas eilen uutisissa kerrottiin uusista väkivaltatapauksista. Uutisten yhteydessä mainostettiin näkyvästi numeroa 016. Samalla kerrottiin tilastotietoa valtion ja median yhteiskampanjoinnin tuloksista: vuodessa poliisille tehtyjen perheväkivaltailmoitusten määrä on selvässä nousussa. Kaikkein eniten olivat lisääntyneet sukulaisten ja naapurien tekemät ilmoitukset. Enää ei siis katsota vain toiseen suuntaan.

Entä Suomessa? Sivistyneessä, tasa-arvoisessa hyvinvointivaltiossa. Ainakaan itse en muista mitään suurempia kampanjoita perheväkivaltaa vastaan – median tai valtion taholta. Ei päivän uutisissakaan tapauksia nosteta kovin korkealle. Perus perheväkivaltatapaukset unohtuvat iltapäivälehtien sisäsivuille, niitä ei juuri pääuutisten joukkoon nosteta.

Ja silti: Suomessa perheväkivaltaan kuolee vuosittain 8,6 naista miljoonaa naista kohden, Espanjassa 2,4.

Yllättikö?