ETA se jaksaa. Tänään aamulla on Navarrassa räjähtänyt autopommi yliopiston parkkipaikalla. Ketään ei kuollut, mutta loukkantuneita on toistakymmentä. Ensimmäisten uutisten mukaan pommista ei ETAn tapojen vastaisesti varoitettu, mutta pian kerrottiin, että pommista kyllä varoitettiin epämääräisesti puhelimitse tuntia ennen sen räjähtämistä. Puhelussa tosin "unohdettiin" sanoa, minkä kaupungin yliopistolla pommi sijaitsee. Autossa arvioidaan olleen 80-100 kiloa räjähdettä.

Ja miksi ETA pommittaa? Yksi syy saattaa olla siinä, että vain kaksi vuorokautta sitten Espanjan poliisi pidätti neljä terroristijärjestön jäsentä Pamplonassa ja Valenciassa. Pidätettyjen hallusta löytyi – yllätys, yllätys – pommintekoaineita.

Mutta miksi pommi asetettiin juuri Navarran yliopistolle?

Navarran yliopisto vaikuttaa olevan suosittu kohde ETAn pommimiesten keskuudessa – tämänaamuinen isku kun oli jo kuudes kyseisen yliopiston alueella. Ensimmäinen terrori-isku tehtiin jo lokakuussa 1979, sittemmin pommeja on räjäytelty eri tiedekuntien rakennuksissa ja parkkipaikoilla vuosina 1980, 1981, 1983, 2002 ja nyt, vuonna 2008. Eli siis mitä niillä on oikein hampaankolossa?

No, se ei tästä kolumnissa selviä. Ei löydy googlettamalla...

Ps. Se myrskytuulissa katkennut peltihärkä on korjattu. Taas sujuu työmatkat paljon paremmin.