On siis käynnissä Málagan feria-viikko, ja (lähes) kaikilla paikallisilla on nyt lomaa. Monien kampaamoiden, paperikauppojen ynnä muiden puotien ovilla roikkuu lappu "cerrado", vähintäänkin tämän viikon, kun henkilökunta juopottelee ja tanssii Málagan kaduilla kukat ja lierihatut päässään. Samaan aikaan kaupungin härkätaisteluareenalla toreroi maan kuuluisimmat matadorit, keskustassa pyörii flamenco-festivaalit ja kaupungin laidalle feria-alueelle siirrytään viimeistään ilta kymmeneltä juhlimaan pieniin caseta-mökkeihin. Feria-alueella lapsille ja lapsenmielisille on monenlaisia huvipuistolaitteita ja narunvetoa.

Ja kuten Suomessakin, kuuluu suureen juhlaan erottamattomasti alkoholi – mieluiten malagalaisten oma Vino de Málaga. Eikä tarjoilua ole hinnalla pilattu, sillä esimerkiksi litra olutta tai tinto de veranoa maksaa 2,5 euroa. Lasi viiniä irtoaa eurolla tai kahdella. Feria-henkisimmät tytöt ja pojat, naiset ja miehet laittavat perinteisen feria-puvun päälleen. Tyttöjen tukassa on vähintäänkin iso kukka. Viuhkat viuhuu, kun juhliva kansi tanssii helteessä. Calle Larioksen päädyssä olevalle isolle aukiolle saavuttaessa nenään kantautuu hien ja alkoholin vaimea aromi ja jalat tarttuvat katuun kiinni maahan kaatuneiden tahmeiden juomien liimaamana. Kävely aukion läpi on hidasta ja vaikeaa puuhaa satojen juhlatuulella heiluvien malagalaisten keskellä. Musiikki soi kovalla ja kansa kieputtelee käsiään ilmassa. Itsellekin tulee juhlafiilis.

Toisaalta Málagan feria-aika on kiireistä aikaa myös poliisille. Ferioiden aikana sattuu ja tapahtuu – on pahoinpitelyjä, varkauksia, järjestyshäiriöitä... Luin juuri uutisista, että poliisi sai vihiä 400 romanialaisen jengistä, jotka aikoivat Madridista asti tulla Málagaan ryöstelemään feriaviikon ajaksi. Myös varomattomuus lisääntyy humalassa, ja viime lauantaina oli eräskin poika saanut rikkoutuneesta pullosta haavan kaulaansa jossain monista diskoina toimivista casetoista.

Mutta feriathan ovat vain kerran vuodessa, joten taidan suunnata kulkuni sinne tänäänkin! ¡Viva Málaga!