Joka tuutista kuulee märehdintää globaalista talouskriisistä, espanjaksi tuttavallisesti la crisis. Suomessa tosin puhutaan vasta "taantumasta", mutta Espanjassa ollaan jo melko hysteerisiä.

Vielä muutamia vuosia sitten Espanjalla meni lujaa. Espanjan talous kehittyi kovaa vauhtia mm. vilkkaan kiinteistökaupan luotsaamana. Koteja rakennettiin hurjaa vauhtia ja asunnot ostettiin ennen niiden rakentamisen aloittamistakaan. Hinnat olivat hurjia, mutta mitä siitä, sillä pankit antoivat lainaa jopa 50 vuoden takaisinmaksusopimuksella. Ja Espanjassa on muutenkin tapana ostaa isoja taloja ja asuntoja. Nuori ensikodin ostajakin haaveilee yleensä useamman makuuhuoneen lukaalista, vaikka ei vielä olisi perheen perustamista edes miettinyt. Yksiöille täällä nauretaan.

Jos Espanjan taloutta vauhditti kova kiinteistökauppa, vauhditti kaupattavien kiinteistöjen rakentamista ulkomailta houkuteltu työvoima. Talousbuumin ja rakentamisvimman aikana Espanjan hallitus piti ulkomaalaiselle työvoimalle (Afrikka, Etelä-Amerikka) avoimia ovia ja parissa vuodessa sadat tuhannet maahanmuuttajat saivat lailliset työ- ja oleskeluluvat.

Nyt tilanne on toinen. Uusia lainoja ei myönnetä eikä niitä haluta edes ottaa huimien korkojen takia. Nopean talouskasvun huumaamat kodin ostajat kamppailevat lainan lyhennysten kanssa. Rakenteilla olevat ja vasta valmistuneet asunnot kaipaavat ostajia, eikä uusia rakennussuunnitelmia uskalleta enää aloittaa. Iso kasa ulkomaalaista työvoimaa on joutunut rakennusalan kuihduttua kortistoon Espanjan taakaksi, ja hallitus yrittää nyt rohkaista raksamiehiä palaamaan kotimaihinsa erilaisin porkkanoin.

Talous kasvoi kuin ilmapallo, ja nyt pallo uhkaa puhjeta silmille. Alas mennään lumipallo-efektillä, sen huomaa joka päiväisiä uutisia lukemalla. Tänään luin lehdestä, että kiinteistökaupan uusin, kovin epätoivoiselta kuulostava markkinointikikka on myydä asuntoja kaksi yhden hinnalla, dos por uno (2x1).