Missä olit silloin kun Diana kuoli? Entä mitä teit silloin kun kuulit kaksoistornien sortumisesta? Jotkut asiat painuvat lähtemättömästi mieliin.

Itse muistan varmasti pitkään automatkan Málagasta kotiin Torremolinosiin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, kun radiokanavia räplätessä kohdalle osui uutislähetys, jossa kerrottiin suomalaisia täynnä olevan bussin traagisesta kohtalosta. Ensin ajattelin, että aina osuu ainakin yksi suomalainen paikalle kun maailmalla tapahtuu, mutta tragedian surullisuuden valjetessa olivat vitsit vähissä.

Viikonlopun seurasin vain espanjalaismedioiden uutisointia, mutta nyt maanantaina olen netin kautta lukenut myös suomalaisten lehtien versioita tapahtuneesta.

Uutisoinnissa huomasin taas sen saman, minkä olen aikaisemminkin laittanut surullisena merkille: Näyttää siltä, että kun jotain kamalaa tapahtuu, yritetään lukijakunnan mielet järkyttää viimeiseen asti. Kirjoitukset provosoivat lukijaa, ja joku huonomman medialukutaidon omaava uskoo painetun tekstin kuin raamatun sanan.

Suomen uutisoinnista kuultaa ajoittain läpi se, että nyt, pahimman tapahtuessa, Espanjasta yritetään maalata lähes kehitysmaata vastaavaa takapajulaa. Teiden kuntoja haukutaan, samoin avun tulon nopeutta. Itse juuri onnettomuuspaikan ohi ajaneena voin todeta, että onnettomuus tapahtui mitä parhaimmassa kunnossa olevalla moottoritien pätkällä. Kuulemani mukaan myös ambulanssit tulivat paikalle ripeästi ja niitä oli todellakin useita – toisin kuin eräs nimettömänä pysyttelevä lähde kertoo. Sitäkin on suomalaisessa uutisoinnissa vihjailtu, että Espanjassa tapahtuma on vain vähän mediahuomiota saanut, maan sisällä tavalliseksi luokiteltava onnettomuus. Totuus on kuitenkin se, että valtakunnallisissa lehdissä onnettomuus on laitettu poikkeuksetta etusivulle, ja sairaaloissa ja onnettomuuspaikalla kuhisee toimittajia – eikä vain suomalaisia.

Ja sitten se alkoholi. Kun uutisissa kerrottiin, että onnettomuudessa osallisena olleen maastoauton kuljettajalla oli veressään tuplat sallitusta alkoholimäärästä, niin siinä kohtaa on hyvä tietää, että Espanjan "tuplat" on suomessa rajana oleva 0,5 promillea. Täällä rattijuoppouden raja on siis vedetty tiukemmalle.

Lisäksi suomalaiset täällä ovat saaneet paljon sympatioita paikallisilta. Kaikki tapaamani espanjalaiset ovat muistaneet pahoitella tapahtunutta – vaikka itse en uhreja tunnekaan. Onnettomuus on nostattanut myös keskustelua liikenteen laadusta ainakin omien tuttavien joukossa.

Toivoisin, että uhrit ja uhrien omaiset saisivat hieman rauhaa ympärilleen, sillä (aikaisemmasta) kokemuksesta tiedän, että liioittelu, lehtien kauhukuvat ja uhrien kuvien ja nimien julkaiseminen lehdissä järkyttävät jo kertaalleen kauhun ja epätietoisuuden kokenutta mieltä.