Heräsin juuri bulgarialaisen Martinan sohvalta. Aamiaiseksi ruusuteetä ja sitten keskustaan.

Saavuin tänne eilen illalla. Martina oli minut hienosti ohjeistanut taksien varalle - ettei minua vedettäisi nenästä (paljoa).

Eli Sofiassa taksia otettaessa täytyy olla tarkkana kuin porkkana sekä parista paikallisille itsestäänselvästä asiasta tietoinen. Eri taksiyhtiöillä on nimittäin paljon, ja kaikilla on ihan omanlaisensa hinnat. Suosituin (ja sitä kautta luotettavin) taksiyhtiö on nimeltään OK Supertaxi. Mutta OK Supertaksia ottaessa täytyy varmistaa, että ovessa lukee puhelinnumero 973 21 21 - suositun taksiyhtiön logot oviinsa liimanneita huijaritakseja on liikkeellä, mutta heillä on omat puhelinnumeronsa oviensa kyljissä.

Lisäksi täytyy olla tarkkana hinnastosta. Jokaisella taksilla on hinnasto näkyvillä, josta selviää kilometrin tai seisokkiajan maksimitaksat. Minkään taksan ei pitäisi nousta yli 0,7 lavin. Jos kuitenkin käyt tällaisen taksin kyytiin, on se matkailijan oma vika, koska on kyytiin käydessään tavallaan suostunut hinnastoon.

Martina kertoi minulle etukäteen kaiken tämän ja myös sen, että lentokentältä hänen kotiinsa taksi maksaa noin 6-7 lavia, maksimissaan kymmenen. Hän neuvoi myös neuvottelemaan hinnasta etukäteen, joten lentokentän ovesta ulos astuessani etsin ensin silmilläni oikean taksifirman edustajan, jonka kanssa aloitin neuvottelun.

Annettuani kuskille osoitteen hän kertoi hinnaksi kymmenen euroa. Kerroin vahvalla elekielellä ettei hinta tullut kyseeseenkään, sillä 7 lavia on vain noin 4 euroa. Jatkoin neuvottelua, kunnes paikalle tuli toinen saman taksifirman edustaja. Tunsin turistin voimattomuutta, kun kuskit puhuivat bulgariaa selkäni takana enkä ymmärtänyt siitä sanaakaan. Lopulta toinen kuski näytti minulle taksin sisällä olevaa ittaria, että sen mukaan mennään. Suostuin diiliin ja nousin taksiin.

Martinan oven edessä mittarin lukema oli laveissa yhdeksän ja risat. Maksoin kympin ja tunsin itseni voittajaksi!